Kuasa Pencipta… Rakyat Malaysia Bakal Menyaksikan Fenomena Supermoon Dua Kali Lagi Pada Januari 2018!

Kalau anda terlepas supermoon malam semalam (3 Disember), jangan risau sebabnya anda boleh menyaksikannya lagi dengan lebih cepat lagi nanti!

Menurut kenyataan di laman web NASA dua lagi fenomena supermoon akan berlaku dalam hanya berjarak 4 minggu sahaja antara satu sama lain.

Supermoon pertama akan diadakan pada 2 Januari 2018, manakala yang kedua akan berlaku pada 31 Januari.

NASA menggelarkan fenomena ini sebagai “Supermoon Trilogy”.

 Rakyat Malaysia Dapat Menyaksikan 2 Animasi Berlaku pada Januari 2018! - DUNIA BUZZ

Sumber: SainsAtNASA | YouTube

Supermoon pada 31 Januari merupakan fenomena yang paling menakjubkan kerana ia juga akan jadi bulan biru (blue moon) disebabkan adanya bulan purnama kedua pada bulan yang sama. Satu petikan daripada kenyataan NASA berbunyi,

“… 31 Januari supermoon akan menjadi gerhana bulan penuh, dengan keseluruhannya boleh dilihat dari barat Amerika Utara melintasi Pasifik ke Asia Timur. Bulan akan mengorbit di sekeliling planet kita dengan sedikit miring jadi ia akan berada di atas atau di bawah bayangan Bumi. “

“Setiap dua kali setiap tahun, bulan penuh akan selari dengan sempurna bersama Bumi dan Matahari yang menyebabkan bayang-bayang Bumi akan menghalang cahaya Matahari dan biasanya akan memantulkan Bulan. ”

 Rakyat Malaysia Dapat Menyaksikan 2 Kepergian Berkokok pada Januari 2018! - DUNIA BUZZ 1

Sumber: Forbes

 Rakyat Malaysia Dapat Menyaksikan 2 Gambar-gambar Monster yang berlaku pada Januari 2018! - DUNIA BUZZ 2

Sumber: View of Life

Bulan akan kehilangan kecerahannya dan memantulkan cahaya yang menakutkan, yang menyinarkan cahaya yang lebih malap daripada cahaya biasa dari cahaya matahari di atmosfera bumi. Selalu berwarna kemerahan disebabkan atmosfera yang membengkokkan cahaya, fenomena bulan seperti ini kadang-kadang dipanggil sebagai ‘Blood Moon’.

Seorang saintis dari ibu pejabat NASA menggambarkan fenomena ini, sambil berkata,” Kami saksikan semua Matahari terbit dan matahari terbenam yang terpantul dari permukaan Bulan. “

 Rakyat Malaysia Dapat Menyaksikan 2 Gambar-gambar Monster yang berlaku pada Januari 2018! - DUNIA BUZZ 3

Sumber: Firdaus Latiff

Memandangkan supermoon pada 31 Januari juga akan menjadi bulan biru, yang berlaku sekali setiap dua tahun seetengah, fenomena yang bakal tiba ini akan menjadi “Super Blue Blood Moon”! Wow!

Jadi, jangan lupa tandakan kalendar anda dan pastikan anda lapang sewaktu menikmati peristiwa supermoon yang menakjubkan ini!