Terbaik!… Lelaki Ini Berjaya Buat Rakyat Korea Selatan Jatuh Cinta Kepada Hidangan Nasi Lemak

Rakyat Malaysia memang suka dengan nasi lemak dan kita juga suka apabila orang dari budaya lain turut sama menikmati makanan tradisi kita. Terima kasih kepada rakyat Malaysia ini, nampaknya hidangan nasi lemak menjadi makanan istimewa di kalangan penduduk Korea Selatan!

Apabila Duzy Noramzamnas Abdul Aziz, berasal dari Sabah dan berusia 29 berpindah ke Seoul tahun lalu, dia menghadapi masalah untuk mencari makanan halal di negara tersebut. Apabila perasan yang ramai rakyat Malaysia lain yang turut menghadapi masalah yang sama, dia memutuskan untuk menjadi penyelesaian kepada masalah ini.

Sekarang, Duzy menjalankan perniagaan penghantaran nasi lemaknya sendiri di bandar tersebut, dan dia menyediakan kira-kira 40 paket makanan istimewa Malaysia pada setiap hari

 Nasi Lemak Mendapatkan Popular Popular di Korea Selatan Terima kasih kepada Malaysia! - DUNIA BUZZ 1

Untuk mencari bahan-bahan untuk nasi lemak, terutama belacan, asam jawa, santan, dan pandan, Duzy maklumkan dia biasanya mendapatnya dari “foreigners’ street” di Itaewon.

“Maklum balas yang diterima menggalakkan. Di Korea Selatan, tak ada banyak pilihan makanan jalanan yang halal. Saya terinspirasi dari idea yang kebanyakan rakyat Malaysia makan nasi lemak untuk sarapan pagi, makan tengah hari, makan malam dan makan malam,” katanya menurut New Straits Times

“Memandang ia merupakan hidangan tradisional Malaysia yang memang terkenal, saya memutuskan untuk memulakan perkhidmatan penghantaran. Saya mula memasarkan nasi lemak di atas talian, di mana pelanggan membuat tempahan sehari sebelumnya melalui aplikasi mudah alih WhatsApp atau KakaoTalk. “

Selepas menerima butiran pelanggan, dia akan menghantarkan nasi lemaknya ke alamat mereka dengan menggunakan perkhidmatan kereta api bawah tanah.

Pada awalnya, Duzy sebenarnya buat nasi lemak untuk rakyat Malaysia yang menetap di Seoul, tetapi nasi lemaknya dengan cepat menjadi popular di kalangan penduduk Korea Selatan dan para pelancong yang melawat Seoul!

 Nasi Lemak Mendapat Popular di Korea Selatan Terima kasih kepada Malaysia! - DUNIA BUZZ 3

Sumber: NST

Dia kemudian mula mengembangkan perkhidmatan penghantarannya dan bekerjasama dengan rakan perniagaannya Han Ji-Sung, untuk menubuhkan gerai sendiri yang diberi nama ‘Nasi Lemak Berlauk Panas‘ di atas bumbung Pop @ Itaewon Guesthouse milik rakan kongsi perniagaannya di Itaewon.

Duzy menjual nasi lemaknya pada harga ₩ 5,000 (lebih kurang RM19), manakala tambahan sambal, telur, nasi atau tambahan lain (seperti ayam, kerang dan sotong) berharga 500 hingga 4,000 won (lebih kurang RM2 hingga RM15).

“Semenjak adanya pembukaan gerai, orang ramai boleh masuk dan makan nasi lemak on the spot. Kebanyakan pelanggan saya adalah rakyat Malaysia dan mereka yang dari Belanda, Jepun, Indonesia, China dan Perancis, ” kata Duzy.

“Orang Korea Selatan suka nasi lemak sama seperti mereka suka bibimbap, hidangan nasi bersama pes cili dan sayur-sayuran. Rakyat Korea Selatan makan bibimbap hampir sepanjang masa, sama macam rakyat Malaysia yang suka makan nasi lemak. ”

 Nasi Lemak Mendapat Popular di Korea Selatan Terima kasih kepada Malaysia! - DUNIA BUZZ 2

Sumber: NST

Duzy maklumkan lagi adanya permintaan yang semakin meningkat untuk makanan halal di Korea Selatan, jadi peluang dalam industri ini nampak menggalakkan.

“Bagaimanapun, perniagaan di negara asing, terutamanya Korea Selatan, adalah mencabar. Korea Selatan dan orang Jepun adalah bangsa yang paling rajin di dunia. Saya perlu bekerja keras untuk bersaing dengan mereka. Kadang-kadang rasa agak tertekan, tetapi ianya sangat berbaloi. ”

Lelaki berusia 29 tahun itu jatuh cinta dengan budaya Korea selepas melancong di sana selama dua bulan. Dia juga mempelajari bahasa dan budaya, dan sekarang mula rasa Korea Selatan seperti rumahnya sendiri.

Kini, selain perniagaan nasi lemaknya, Duzy juga menjadi pemandu pelancong kepada pelancong Malaysia yang melawat Seoul, di mana dia menunjukkan tempat yang terbaik untuk mendapatkan makanan halal dan tempat-tempat menarik yang lain.

Sudah tentu ia bukanlah mudah untuk memulakan perniagaan di negara asing yang jauh dari negara asal kita, tetapi kami sangat mengagumi semangatnya yang bercita-cita tinggi.