Kajian Menunjukkan Orang Di KL Menghabiskan 25 Minit Sehari Hanya Untuk Mencari Tempat Letak Kereta

Salah satu perkara yang negatif yang berkait ketika memandu adalah

  1. Apabila kita terjebak dalam kesesakan lalu lintas dan
  2. Terpaksa buang masa mencari tempat letak kereta.

Selalunya kalau kita berada di kawasan yang popular, memang sangat bernasib baik lah kalau kita boleh cari tempat letak kereta dengan cepat dan senang.

 Pengemudi di KL Sisa 25 Minit Harian Hanya Mencari Tempat Tempat Letak Kereta, Rancangan Kajian - DUNIA BUZZ 1

Sumber: Star Property

Masalah susah sangat untuk cari tempat letak kereta ini sampaikan boleh ter’wujud’nya budaya ‘double park dan kadangkala budaya ini makin menjadi-jadi sampaikan ada tempat di mana orang sebenarnya triple park! Pasti anda pernah melihatnya sebelum ini! Paling geram lagi, kadang-kadang bila kita ter’nampak’ ruang letak kereta, rupa-rupanya ada sebuah kereta kecil yang dah ada di dalam ruang tempat letak kereta tersebut. Terima kasih kepada kereta Kancil dan Kelisa!

Walaupun merasakan kita rasa macam berzaman untuk cari tempat letak kereta yang kosong, kajian yang dilakukan oleh firma global Boston Consulting Group (BCG) yang dikenali sebagai “ Unlocking Cities ” mendedahkan secara purata, orang di Kuala Lumpur menghabiskan 25 minit setiap hari untuk mencari tempat letak kereta.

 Pemandu di KL Sisa 25 Minit Harian Hanya Mencari Tempat Tempat Letak Kereta, Rancangan Kajian - DUNIA BUZZ

Sumber: Straits Times

Ini meletakkan kita di tempat ketiga, setanding dengan Hong Kong, di dalam senarai berbanding bandar-bandar utama Asia Tenggara yang lain. Sementara itu, jiran-jiran kita di selatan iaitu Singapura menghabiskan purata 19 minit setiap hari tetapi saya rasa kita boleh dianggap bertuah kerana Hanoi mengungguli tempat teratas pada 45 minit.

Kajian itu, dijalankan oleh platform perkongsian tunggangan Uber, melihat kesan perkongsian kenderaan di Asia Tenggara dan pelbagai faedah yang diperolehnya seperti mengurangkan keperluan untuk tempat letak kereta. BCG mendapati bahawa Kuala Lumpur baru-baru ini dinaiktaraf sistem pengangkutan awamnya untuk meliputi lebih banyak kawasan, walaupun sebenarnya orang lebih suka menggunakan mod pengangkutan lain (berbanding pengangkutan awam).

 Pengendali di KL Sisa 25 Minit Harian Hanya Untuk Cari Tempat Tempat Letak Kereta, Rancangan Pengajian - DUNIA BUZZ 2

Sumber: The Star

Ini bermakna lebih banyak kereta yang ada di jalan raya, akan lebih susah untuk kita mencari tempat letak kereta, yang kemudiannya mengurangkan produktiviti kita dan membuat kita terlambat untuk perjumpaan penting.

Ia sebenarnya agak serius kerana kajian menunjukkan bahawa walaupun kita menggunakan sepenuhnya keupayaan jalur kereta api sekarang dan masa hadapan, Kuala Lumpur tidak dapat mengekalkan tahap kesesakan semasa apabila menjelang 2022. Masalah yang sama dihadapi oleh Bangkok kerana kedua-dua bandar itu ditempatkan di Tier 2.

 Kajian Menunjukkan Bahawa KL-Spend Perbelanjaan 53 Minit Terjejas dalam Jams Trap Setiap Hari - DUNIA BUZZ 1

Sumber: Unlocking Cities

Nampaknya ini mungkin masa yang terbaik untuk kita gunakan sepenuhnya pengangkutan awam?